Nieuws: duurzaam aanbesteden een puzzel

De Volkskrant van 25 januari sneed een interessant thema aan. Je wilt als overheid duurzaam koffie aanbesteden en zegt dat is dus EKO of Max Havelaar. Dat mag niet van de Europese Commissie; je mag eisen stellen, maar niet direct een merk aanwijzen. Dat overkwam de Provincie Noord Holland ( “koffiearrest” 2012). Nu wil staatssecretaris Mansvelt van Milieu aan de slag met het keurmerk MTCS voor tropisch hardhout, wat dus anderen ook meteen uitsluit. Specialisten voorspellen een herhaling van het koffiearrest.
Juridische materie, maar hoe stimuleer je dan duurzaam?

Concreet voorbeeld de Fairphone. Miljoenen mensen koesteren hun smartphone. Niet alleen vanwege de primaire functie van het apparaat, maar ook als statement van wie ze zijn. Dat geldt in het bijzonder voor iPhone-bezitters. Intussen is alom bekend dat er een nare bijsmaak aan zit dat juist dat statement ondermijnt: de slechte werkomstandigheden van de arbeiders in Chinese fabrieken. Het geldt voor meer producten, maar juist de smartphone – statussymbool – wordt hard geraakt. Apple treft maatregelen, maar waar blijven de andere producenten?
In Nederland is in december de nieuwe Fairphone geleverd. Weliswaar een relatief onbeduidend aantal, maar het gaat om het statement: aandacht voor verantwoorde grondstoffen, productieproces en arbeidsomstandigheden in het bijzonder. Wordt hier een trend gezet waarmee de consument de producent tot gedragsverandering dwingt?
Stel nu dat de overheid of een bedrijf “duurzame” telefoons wil aanbesteden: er is er maar een.

Share

Geef een reactie

Your email address will not be published.