De bibliotheek en participatie

bibliotheekDe bibliotheek is een randvoorwaarde voor de democratie omdat deze mensen helpt volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De bibliotheek moet die functie ook na de herziening van de Bibliotheekwet centraal
stellen. Tijden veranderen echter. Er kan meer worden meegenomen in die wet.

– Boeken waren vroeger voor een grote groep niet bereikbaar, nu is dat een andere “informatiedrager,” de computer en internet. Toegang voor iedereen is dus wenselijk.
– De bibliotheek moet een bredere rol krijgen in de gemeenschap wordt bij de herziening van de wet gesteld: sociale functie, cursussen… Enkele ideeen daarbij.

a. ZZP-ers zijn op zoek naar werkplekken. Wat is er praktischer dan plekken die er al zijn beter te benutten of er enkele toe te voegen? Ook onder die groep is overigens armoede.
b. Als die zzp-ers daar dan toch zijn, zouden zij geen rol kunnen spelen in de bredere activiteiten: voorlichting over belasting, sociale zekerheid, klussen voor senioren…? Of iets te doen voor werkloze jongeren. Ook daar zouden zij iets voor kunnen betekenen: verhalen en tips uit de praktijk, coaching. Kortom praktische participatie.
Zie ook LinkedIn groep Nieuwe Werkwijzen.

Share

Geef een reactie

Your email address will not be published.